H2670

Nikolaas de Wonderdoener

Regio: Rusland
Periode: Laat 16e eeuw
Afmeting: 26 x 20 cm

Omschrijving

Een laat 16e-eeuwse ikoon van heilige Nikolaas, de heilige Bisschop van Myra en Wonderdoener met een zilveren oklad

De heilige Nikolaas is de meest gerespecteerde heilige in de orthodoxie. In de Russische cultuur begon zijn populariteit ruim voor de 10e eeuw en leidde uiteindelijk tot een positie waarin, vanuit het perspectief van Russisch-orthodoxe gelovigen, alleen de Moeder Gods als dichter bij God Zelf wordt beschouwd dan Nikolaas. Het is daarom geen complete verrassing dat de Russen een gezegde hadden: ‘’Als er iets met God gebeurt, hebben we altijd Nikolaas nog’’ en dat in elk huis van een orthodoxe gelovige, van boerderij tot kasteel, van eenvoudige kapel tot kathedraal en van cel tot klooster, een ikoon van Nikolaas gevonden kon worden.

Hoewel er twijfels bestaan ​​over de historiciteit van Nikolaas, plaatst de orthodoxe traditie hem in de 4e eeuw. Volgens de legende nam hij deel aan het Concilie van Nicea, waar hij een verhitte discussie had met Arius van Alexandrië over het dogma van de Drie-eenheid, dat eindigde in een handgemeen.

Op deze ikoon, daterend uit het einde van de 16e eeuw, wordt Nicolaas afgebeeld als een bisschop, met een stola versierd met kruisen. Hij houdt een evangelie in zijn linkerhand en zegent degene die kijkt met zijn rechterhand. Zijn karakteristieke hoog gedoemde, diep gerimpelde voorhoofd onthult zijn grote wijsheid, terwijl zijn uitdrukking bescheidenheid, zachtaardigheid en een diep geloof uitstraalt.

De achtergrond en de rand van de ikoon zijn bedekt met de originele zilveren metalen oklad.